Pánikkeltés helyett

This post is also available in: English (angol)

Egy aneszteziológus főorvosnő írása…

” Egy ideje figyelem a fészen megjelenő koronavírussal kapcsolatos posztokat. Az egész csak pánikkeltésre jó és senki nem foglalkozott azzal hogy kellene ezt higgadtan kezelni.
Ha azt mondom hogy influenza járvány van, azzal már senki nem foglalkozna. Pedig az is vírusfertőzés és lényegében nem sokban különbözik a koronavírustól. Egyikre sincs speciális gyógyszer, mert a vírusfertőzést zömében még nem tudjuk kezelni, nincs rá gyógyszer. Az influenzától viszont már nem félünk mert úgy látszik nem olyan sokan halnak meg benne. De miért is? Mert a fiatalok jól működő immunrendszere legyőzi és megússzák egy felső légúti huruttal. Valaki gyorsan legyőzi, valaki rosszabbul van, de átvészeljük, túléljük. Így van ez a koronavírussal is. Akinek jó az immunrendszere legyőzi es meggyógyul. Sőt azt latjuk a gyerekek sokszor tünetmentesek de fertőznek és észrevétlenül terjesztik a vírust. Mi van az idősekkel és immungyengékkel? Azok nehezen birkóznak meg az influenzával. A felső légutakról tovább terjed a vírus az alsó légutakba és ott tüdőgyulladást okoz. Minél gyengébb az immunrendszer a tüdőgyulladás annál nagyobb lesz és annál nehezebb a gyógyulas. De miért nem hal meg olyan sok ember influenzában? Mert sokan felveszik a védőoltást és védettek lesznek. És ezzel védik a környezetüket is az influenza terjedésétől. Sajnos akinek nagyon rossz az immunrendszere az bele fog halni az influenzába! Nincs speciális kezelése és ha az immunrendszer nem tud felülkerekedni sajnos nincs segítség. Mi a helyzet a koronavírussal? Pontosan ugyanez egy nagy kivétellel. Ez egy ismeretlen, új vírus az emberek számára. Sosem találkozott vele az immunrendszer. Nincs még ellene védőoltás így nincs egyetlen védett ember sem ellene. Ezért terjed gyorsan és megállíthatatlanul. Tehát az emberek többségének az immunrendszere le fogja győzni a vírust és megússzák egy felső légúti huruttal. De az idősek és gyenge immunrendszerűek teljesen védtelenek. Ők nagyon védtelenek a vírussal szemben. Miért van most sok halott? Mert senki nem védett! Azok az idősek és krónikus betegek akik influenza ellen felveszik a védőoltást átvészelik az influenzát de a koronavírus ellen védtelenek.

Tehát mit tudunk most tenni? Aki tud otthon marad, hogy ne terjedjen a vírus. Ez elsősorban az idősek számára nagyon fontos, mert ha otthon maradnak és nem kapják el a vírust, nem lesznek betegek! Viszont ha az utcán mászkálnak el fogják kapni a vírust és a következményeket tudjuk. Ne engedjük ki idős szüleinket! Vigyázzunk rájuk. Ne látogassuk meg mert átadjuk a vírust. Azért zárták be az iskolát és azért kell otthon dolgozni hogy lassítsuk a vírus terjedését. Befolyásolhatatlanul terjedni fog, de ha otthon vagyunk lassítjuk a terjedését. Miért fontos ez? Mert az egészségügynek is van egy véges kapacitása. Ha lassan, elszórtan érkeznek a betegek van lehetőség a kezelésre. Van osztályos és intenzíves ágy és személyzet. De ha nem tartjuk be az otthon maradást, úgy járunk mint Kínában és Olaszországban. Hirtelen jön rengeteg beteg, amelyre mar nincs elég kapacitása az egészségügynek. Ott ez történt. Olyanok is meghaltak akiknek esetleg nem kellett volna… A nagyon gyenge immunrendszerűek meg fognak halni mert nem tudja a szervezete legyőzni a vírusfertőzést. Ezert könyörgök, az öregek ne mászkáljanak az utcán hanem maradjanak otthon, hogy ne betegedjenek meg! A villamos teli van időssel! Mi az a fontos halaszthatatlan dolguk? Az életükkel játszanak! Az, hogy valamiben meg kell halni azért nem jó taktika, mert intenzív osztályon feküdni és lélegeztetőgépen lógni nem kellemes! Nem egyszerű halál! A másik, hogy másik időst is lefertőzhet aki esetleg nem akar meghalni!
Tehát a lényeg, hogy mindenki maradjon otthon aki megteheti, hogy ne terjedjen olyan gyorsan a járvány. Így mindenkit meg tudunk gyógyítani akit meg lehet. Ne legyenek gyerekek és idősek az utcán! Nagyon sokan meg fogunk fertőződni mert a vírus útjában nem áll semmi. De le is fogja győzni az immunrendszerünk! Ne rettegjünk otthon, hanem mindenki végezze a feladatát. Nagy többségünk ‘megfázással’ meg fogja úszni! Ne azt nézzük, hogy hány fertőzött van már mert teljesen mindegy! Most robbanni fog a vírus terjedése, ezt láttuk más országoknál. El fogjuk kapni, túl fogjuk vészelni. Amit tenni tudunk csak az, hogy lassítjuk a terjedést, hogy az egészségügynek legyen kapacitása gyógyítani! Tehát maradjunk otthon! Az idős azért hogy ne kapja el, a többi meg azért, hogy ne terjedjen gyorsan.

Aneszteziológusként szeretném elmondani, hogy nem értem ezt a lélegeztetőgép hisztit. Mintha ezen múlna minden! Szeretném elmondani, hogy ha hozzám vágnak most 10 altatógépet nem tudom mit tennék vele hirtelen. Ahhoz, hogy azok működőképesek legyenek minimum oxigén csatlakozás kell és a többségükhöz még sűrített levegő. Ezek nélkül nem működik. És ha gépre tettem a beteget, az önmagában nem elég, mert nincs monitorom. Vagyis nem tudok vérnyomást mérni, nem látom a szívműködést, nem látom a vér oxigén telítettségét, vagyis nem tudom monitorizálni a beteget! És nincsenek infúziós pumpák amelyekkel gyógyszereket adagolok. Többféle gyógyszert, ehhez fejenként több infúziós pumpa kell! Itt nem lélegeztetőgépek kellenek önmagában hanem komplett intenzív ágyak komplett felszereléssel! Nyilván minden intézmény azon van, hogy próbálja összeállítani az ITO-s ágyakat de ez limitált mennyiség. Akkor van esély a betegek ellátására, ha nem egyszerre jönnek, hanem elszórtan! Ezért kérek mindenkit, hogy MARADJON OTTHON! LASSÍTSUK LE A JÁRVÁNY TERJEDÉSÉT! Adjatok esélyt az egészségügyi dolgozóknak hogy normálisan tudják végezni a munkájukat!

A gyorstesztekről: mindenki ettől várja a megoldást! Mit fog kimutatni? Hogy abban a pillanatban amikor megcsináltad a tesztet, fertőzött vagy-e? És mi van másnap? Csinálsz másik tesztet? Ha megfertőződtél úgyis meg fogod tudni mert jönnek a tünetek. De túl fogod élni, ne igulj! Mi van, ha pozitív a teszted? Otthon kell maradni és átvészelni. Tehát teszttel vagy teszt nélkül is nagyon sokan fertőzöttek leszünk. És meggyógyulunk! A teszt akkor fontos, ha kórházba kell kerülni mert súlyos a fertőzés. A teszt akkor is csak azért fontos hogy aki pozitív, el tudjuk különíteni és ne fertőzzünk le más betegség miatt bent kezelt beteget. Semmi másra nem alkalmas, mert a kezelése nem ettől függ. Mert nincs speciális kezelés. Persze olvasni lehet az interneten, hogy többféle gyógyszerrel próbálkoznak, de az csak a nagyon súlyos esetekben próbálkoznak, hogy hátha sikerül megmenteni az ember életét. Tehát csak kórházi körülmények között jön szóba. Minden más esetben dolgozik az immunrendszer és legyőzi a betegséget!

TEHÁT NE PÁNIKOLJUNK! MARADJUNK OTTHON ÉS DOLGOZZUNK OTTHON! SEGÍTSÜNK AZ IDŐSEKNEK HOGY NE KELLJEN ELMENNIÜK OTTHONRÓL. NE TALÁLKOZZUNK VELÜK. HA HAZAMEGYÜNK MOSSUNK SZAPPANNAL KEZET HOGY HA BESZEREZTÜNK MÉGIS VÍRUST ELÖLJÜK ÉS NEM KENJÜK SZÉT A LAKÁSUNKBAN.

Még a maszkokról: vírus ellen csak a speciális maszkok védenek amit az egészségügyi dolgozóknak kell használni ha fertőzött vagy gyanús beteget látnak el. A sebészi maszkokon nagyon hamar átjut a vírus ha olyan környezetben vagyok. Egyedül a betegeknek kellene maszkot hordani azért, hogy ne ‘köpjék’ a környezetbe a vírust beszédkor, tüsszentéskor, köhögéskor. Aki nem kapott már maszkot a gyógyszertárban ne izguljon! Nem az védi meg a vírustól! Viszont ha beteg, egy ruhaanyag is megelőzheti a messzire köpést.

Végezetül elmondom a mai tapasztalatom. Jártam két drogériaban is (nevet nem fogok mondani) ahol a pénztárosok gumikesztyűben dolgoztak és szabadon ott álltak hozzám közel a kb. 40 cm-es pult mögött! Ezek a pénztárosok már szerintem le is lehetnek fertőzve. A koronavírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed. Paraván nélkül nincs védelem! A kesztyűnek így semmi értelme! Persze ha kesztyűt húzunk, akkor továbbra is figyelni kell arra, hogy ne érjünk az arcunkhoz, szánkhoz. Nem gondolom hogy erre bármelyik is gondolt. A postán már csak egyesével lehetett bemenni, kint álltunk az utcán egymástól távol. Bent pedig volt paraván, kesztyű, maszk. Ez nagyon helyes, nagy mértékben csökkentették a vírus terjedését. Ilyen apróságokra is figyelni kell!

Úgy gondolom kiírtam magamból mindent ami nagyon kikívánkozott. Remélem sok mindenkinek tudtam segíteni!
A lényeg, aki megteheti maradjon otthon! Sokan elkapjuk de legyőzzük a vírust. A veszélyeztetettek vigyázzanak magukra a legjobban ők a legesendőbbek. Ne azt számoljuk, hogy mennyi a fertőzött mert mindegy, a vírus terjedni fog! Mi az egészségügyben tudjuk mi a feladatunk és segíteni fogunk. Kínában már lezajlott a járvány, az igaz, hogy aránylag gyorsan ezért sok áldozattal. Lassítsunk a terjedésen! Kínából sok tapasztalatot kapunk és biztosan segítséget is. Ott már sok műszer felszabadult, jut Európának. Tehát ne pánikoljunk, hanem tartsuk be a meghirdetett szabályokat! Azok azért vannak, hogy minél többen túléljük. Vigyázzon mindenki magára! ”